КАНОН
АНГЕЛУ ГРОЗНОМУ, ВОЕВОДЕ И ХРАНИТЕЛЮ ВСЕХ ЧЕЛОВЕКОВ,
ОТ БОГА ПОСЛАННОГО ПО ВСЯ ДУШИ ЧЕЛОВЕЧЕСКИЕ


 

     Ты же, человече, не забывай часа смертного: пой по вся дни канун сей творение Уродиваго Парфения.

 

     По утреннем пении глаголи:

      Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй нас. Аминь.

 

     Царю Небесный, Утешителю, Душе истины, Иже везде Сый и вся Исполняяй, Сокровище благих и жизни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

 

     Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас.
(Трижды.)

 

    Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

 

     Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Свитый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

 

     Господи, помилуй. (Трижды.) Слава, и ныне.

 

     Отче наш, Иже еси на Небесех! Да святится Имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

 

     Господи, помилуй. (12раз.)

 

     Слава, и ныне.

 

     Приидите, поклонимся Цареви нашему Богу.

     Приидите, поклонимся и припадем Христу, Цареви нашему Богу.

     Приидите, поклонимся и припадем Самому Христу, Цареви и Богу нашему.

 

     Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей, и по множеству щедрот Твоих очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего, и от греха моего очисти мя; яко беззаконие мое аз знаю, и грех мой предо мною есть выну. Тебе Единому согреших и лукавое пред Тобою сотворих; яко да оправдишися во словесех Твоих, и победиши внегда судити Ти. Се бо, в беззакониих зачат есмь, и во гресех роди мя мати моя. Се бо, истину возлюбил еси; безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя vссопом, и очищуся; омыеши мя, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие; возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне Боже, и дух прав обнови во утробе моей. Не отвержи мене от лица Твоего и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего и Духом Владычним утверди мя. Научу беззаконный путем Твоим, и нечестивии к Тебе обратятся. Избави мя от кровей, Боже, Боже спасения моего; возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Яко аще бы восхотел еси жертвы, дал бых убо: всесожжения не благоволиши.

     Жертва Богу дух сокрушен; сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Господи, благоволением Твоим Сиона, и да созиждутся стены Иерусалимский. Тогда благоволиши жертвы правды, возношение и всесожигаемая; тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

 

Канон, глас 6-й.

Песнь 1

 

     Ирмос: Яко по суху пешешествовав Израиль, по бездне стопами, гонителя фараона видя потопляема, Богу победную песнь поим, вопияше.

     Припев: Святый Ангеле, Грозный воевода, моли Бога о нас.

     Прежде страшнаго и грознаго твоего, Ангеле, пришествия умоли о мне грешнем о рабе твоем имрек. Возвести ми конец мой, да покаюся дел своих злых, да отрину от себе бремя греховное. Далече ми с тобою путешествати. Страшный и грозный Ангеле, не устраши мене маломощнаго. Дай ми, Ангеле, смиренное свое пришествие и красное хождение, и велми ся тебе возрадую. Напой мя, Ангеле, чашею спасения.

     Слава: Святый Ангеле, да мя напоиши чашею спасения и весело теку во след твоему хождению и молюся — не остави мене сира.

     И ныне: Рождьшия Ти Царя вышним силам, Пресвятая Царица, Ты бо еси милостива, можеши бо облехчити мое бремя греховное тяшкое.

 

Песнь 3

 

     Ирмос: Несть свят, якоже Ты, Господи Боже мой, вознесый рог верных Твоих, Блаже, и утвердивши нас на камени исповедания Твоего.

     Припев: Святый Ангеле, грозный Воевода, моли Бога о нас.

     Святый Ангеле Христов, грозный воевода, помилуй мя грешнаго раба своего имрек. Егда приидет время твоего прихода, свитый Ангеле, по мене грешнаго имрек разлучити мою душу от убогаго ми телеси, — вниди с тихостию, да с радостию усрящу тя честно.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Молю Ти ся, святый Ангеле, яви ми Свой светлый зрак и весело возри на мя окаяннаго, да не устрашит мене приход Твой святый, да уготоваюся на сретение Тебе честно.

    Слава: Святый Ангеле, посланиче Божий, дажь ми, Ангеле, час покаятися согрешении и отринути от себе бремя тяшкое. Далече ми тещи во след Тебе.

     И ныне: Святый Ангеле, не имам иного разве тебе заступника скора. Помилуй грешнаго раба своего имрек и приведи душу мою ко Владычицы. Та бо есть милостива отпущати грешным согрешения.

 

Песнь 4

 

     Ирмос: Христос моя сила, Бог и Господь, честная Церковь боголепно поет, взывающи от смысла чиста, о Господе празднующи.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

      Молю Ти ся, страшный и грозный Посланниче Вышняго Царя, воевода, — весело возриши на мя окаяннаго, да не ужаснуся твоего зрака и весело с тобою путешествую.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Пл[а]чася и вопию, Воевода Небесного Царя. Грозно вохожденние твое, да не вскоре разтлише мене грешнаго, но весело и тихо напой мене смертною чашею.

     Слава: От сердца вопию ти, грозный Воевода и Воине Царя царствующим, несть силнее Тебя и крепчайши во брани, и умиленна в смерти, и пряма во исправлении. Исправи душу мою на путь вечен.

     И ныне: Госпоже, Богородице, Дево, рожшия Царя Небеснаго, смертоноснаго часа не минухся, избави душу раба Своего имрек от сети ловящих.

 

Песнь 5

 

     Ирмос: Божиим светом Твоим, Блаже, утренюющих Ти души любовию озари, молюся, Тя ведети, Слове Божий, истиннаго Бога, от мрака греховного взывающа.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     О сродници мои, егда видите мене от вас разлучена, и зрак лица моего изменихся, и гробу предаюся, и ко Судии влеком буду, — и молитеся о мне святому Ангелу, да ведет душу мою в место покойно.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     О друзи мои любезнии, егда видите мене от вас разлученна и земли предаема, — помолитеся о мне грешнем ко Святому Ангелу, да проводит душу мою вся двадесят мытарств и измет от всех погибелей.

     Слава: Людие Божии, благочестнии и вся племена земьстии, егда видите смертоное тело на земли повержено и вонею объято — помолитеся ко Ангелу смертоносному о мне, да ведет душу мою в тихое пристанище.

    И ныне: Пресвятая Дево Богородице, Владычице, Ты веси немощь земных человек. Вскоре разоряетца естество плоти нашей. Ты, Госпоже, буди нам Заступница.

 

Песнь 6

 

     Ирмос: Житейское море, воздвизаемое зря напастей бурею, к тихому пристанищу Твоему притек, вопию Ти: возведи от тли живот мой, Многомилостиве.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     От Бога посланнаго страшнаго Воина, царем, и князем, и архиереем, и всем людем великое изменение от суетнаго века сего, в напастех пребывающих и в скорбех тружающих сущи верных.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

    Святый Ангеле, от всех нас на земли живущих дань свою приимеши от Бога повеленную ти, егда приидеши и неси в сокровище ввета.

     Слава: Святый Ангеле, грозный Посланниче, и мене избави от суетнаго жилища сего.

     И ныне: О Царице Владычице, сирым Питателница и обидимым Заступнице и бедным Помощница, болным Надеяние и всем грешным оцыщение, и мне грешному имрек буди ми Помощница и помилуй мя.

 

Кондак, глас 5-й

 

     Небеснаго Царя воевода и предстатель Престолу Божию и Творитель воли Господни и совершитель заповедей Его, не лишиши Ся славы велелепныя и прославишися, скоро пленяеши и не замедлиши николи же. Всюду готов стоиши, и храбруеши, и зла не убоишися, ни стара отриеши, ни млада отступиши. Вся имеши и ведеши в место покойно. И мене помилуй грешнаго и окаяннаго имрек, да поем ти: Аллилуиа.

 

Песнь 7

 

     Ирмос: Росодательну убо пещь содела Ангел преподобным отроком, халдеи же опаляющее веление Божие, мучителя увеща вопити: благословен ecu, Боже отец наших.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Великий, мудрый хитрец, никто не может твоея хитрости разумети, дабы скрылся от твоея нещадности. Святый Ангеле, умилися о мне грешнем и окаяннем.

    Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Мудрый Ангеле и светлый, просвети ми мрачную мою душу своим светлым пришествием, да во свете теку во след тебе.

     Слава: Святый Ангеле, радуюся душою и трепещу рукою и показуя людем час разлучения души моей грешней от убогаго ми телеси. Святый Аньгеле, помолися о мне грешнем.

      И ныне: Пресвятая Богородице, Владычице, помилуй грешнаго в час разлучения. Святый Ангеле, страшный Посланниче, изми душу мою от сети ловящих.

 

Песнь 8

 

     Ирмос: Из пламене преподобным росу источил eси и праведного жертву водою попалил eси: вся бо твориши, Христе, токмо еже хотети. Тя превозносим во вся веки.

      Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Царю Небесному, слава Нетленному и непроходимая сотворшему чины Аагелския, такова страшна и грозна смертоносна Ангела. Хвалите, пойте и превозносите его во веки.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Царя Небеснаго слуга и предстатель Престолу Божию, святый Ангеле, смерть принося нам измени нас добротою здания твоего и приведи нас к свету Светлейшему Судии. Хвалите, пойте и превозносите Его во веки.

     Слава, и ныне: Царю Небесному, Богу нашему угождавши, славы не отпадаеши, и заповеди Его не преступаеши, и волю Его твориши, и в любви пребываеши. Ангела тя свята хвалим, поем и превозносим его во веки.

 

Песнь 9

 

     Ирмос: Бога человеком невозможно видети, на Негоже не смеют чини Ангельстии взирати; Тобою же, Всечистая, явися человеком Слово Воплощенно, Егоже величающе, с небесными вoи Тя ублажаем.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Осквернивше душу злыми похотми и теплыми слезами не омывше и милостынею не очистивше, страшнаго Посланника не поминающе, мы же тя, Ангеле, по достоянию величием.

     Припев: Святый Ангеле, грозный воевода, моли Бога о нас.

     Бога нам поведаеши, святый Ангеле, и душу мою окаянную ис тела изимаеши, и плоть разтлиши и гробу предаеши, молим Ти ся, святый Ангеле, изми душу мою от сети ловящих, тя величаем.

     Слава: От Бога посланному, всех Ангел престрашен еси, святый Ангеле, не устраши мою душу убогую, наполнену злосмрадия, и очисти, и престави ю Престолу Божию непорочну. Тя величаем.

     И ныне: О Богоматерь Пречистая, вся спасаеши и милуеши, такожде помилуй мене грешнаго и злосмраднаго в час разлучения и в муку посланному. Тогда же ми помози, и огня изхити мя и от муки избави мя. Тя величаем.

 

      Достойно есть яко воистину блажити Тя Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего. Честнейшую Херувим и Славнейшую без сравнения Серафим, без нетления Бога Слова Рождшую, Сущую Богородицу Тя величаем.

 

     Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Безсмертный, помилуй нас.
(Трижды.)

 

     Слава, и ныне.

 

     Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко, прости беззакония наша; Снятый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради.

 

     Господи, помилуй. (Трижды.) Слава, и ныне.

 

     Отче наш, Иже еси на небесех! Да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

 

Тропарь, глас 5-й

 

     Небесных сил избраннаго воеводу, от Бога посланнаго мудраго оружника и грознаго полченина и победителя вражиимь силам, святаго ангела, поюще, хвалим. Смертию нас назирает, и от суеты мiра избавляет, и на суд праведни ко Христу представляет, и от вечных мук избавляет [ны да поем ему: Аллилуиа].

 

     Слава, и ныне.

 

     Упование наше, Богородице, крепкая Помошнице скорбящим, и от смерти изимаеши и от муки избавлявши, комуждо по достоянию благодати даеши [Тя величаемь].

 

     Та же, и отпуст.

 

     Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем.

 

     Слава, и ныне.

 

     Господи, помилуй. (Трижды.)

 

     Господи, благослови.

 

     Конец всем благим. Слава Свершителю Богу. Аминь.

 

 

МОЛИТВА
к Господу нашему Иисусу Христу,
ко святому архаггелу Михаилу

 

 

     Господи Иисусе Христе Сыне Божий, Великий Царю безначалный и невидимый и несозданный, седяй на Престоле со Отцемь и со Святым Духом, приемля славу от небесных сил, посли архаггела Своего Михаила на помощь рабу Своему имрек, изъяти мя из руки враг моих. О великий Михаиле архаггеле, демоном прогонителю! Господи Иисусе Христе, излей Mvpo, яко благ и человеколюбец, на раба Твоего имрек, и запрети всем врагом, борющимся со мною. Сотвори их яко овец, и сокруши их яко прах пред лицем ветру. О великий Михаиле архаггеле, шестокрилатых первый князь и воевода небесных сил, херувим и серафим, и всех аггел. О чюдный архистратиже страшный Михайле архаггеле, хранителю неизреченных таин, егда услышиши глас раба Божия имрек, призывающаго тя на помощь, Михаиле архаггеле, услыши и ускори на помощь мою и прожени от мене вся противныя нечистыя духи, силою святого твоего духа, молитвами святых апостол и святых пророк, святых святитель и святых мученик и святых пустынник, святых безмездник и святых столпник, святых мучениц и всех святых праведник, угодивших от века Христу молитвами их — соблюди раба Божия в бедах и в скорбех и в печалех, на распутиях, на реках, и в пустынях, в ратех, в царех, и в князех, в вельможах, и в людех, и во всякой власти, и от всякой притчи, и от диявола. Господи, Иисусе Христе, избави и великий Михаиле архаггеле, соблюди раба Божия имрек от очию злых человек и от напрасный смерти, и от всякого зла, молитвами Пресвятыя Владычица нашея Богородица и Приснодевы Мария и святого пророка и Предотечи Крестителя Господня Иоанна и святого пророка Илии и святого отца нашего Николы Чюдотворца, и святых мученик Никиты и Еупатия, и всех святых Твоих молитвами, ныне и присно и во веки веком. Аминь.

 

 


    Автор проекта и составитель - Александр Петров (Россия)

 Студия "Мастерская маршала Линь Бяо"

 Copyright (С) 2000-2004 by Alexander Petrov (Russia). All right reserved.       Webmaster: petrov-gallery@yandex.ru